Laz Böreği Tarifi İçin Malzemeler;
- 1 paket hazır baklava yufkası
- 250 gram tereyağı
Muhallebisi için Malzemeler;
- 1 litre süt
- 6 çorba kaşığı nişasta
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 yumurta sarısı
- 2 çorba kaşığı tereyağı
Şerbet için Malzemeler;
- 2 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- Birkaç damla limon suyu
Laz Böreği Tarifi Yapılışı ;
- Laz böreğimize muhallebimizi yaparak başlıyoruz. Öncelikle tencereye 1 litre süt ve 6 çorba kaşığı nişastayı koyup çırpalım.Nişaştanın erimesini sağlayalım.
- Daha sonra içerisine toz şekeri ekleyip altını açalım ve orta ateşte çırparak pişirelim.
- Kaynayıp kıvam alınca ve göz göz olunca altını kısıp çırparak pişirmeye devam edelim. Dibini tutmaması için çırpmak önemli.
- Ayrı bir kasede 2 yumurta sarısını çırpalım. Tenceredeki muhallebiden yumurta sarılarının üzerine bir kaç kepçe karıştırarak koyalım. Bunu yapma sebebimiz yumurta birden sıcak tencereye girip kesilmeyecek ve ılıştırılmış olacak.
- Kasedeki yumurtalı muhallebiyi tencereye ekleyelim ve tekrar çırparak pişirmeye devam edelim. Bu şekilde de 2 dakika daha pişirdikten sonra içine 2 çorba kaşığı tereyağını atalım ve altını kapatalım. Tereyağı eriyene kadar karıştıralım
- Son olarak laz böreği tariflerinde muhallebiye karabiber de atılıyor ama damak tadınıza uymayacağını düşünüyorsanız eklemeyebilirsiniz.
- Muhallebi iyice soğuyup kıvam alana kadar ara ara karıştırarak kenarda bekletelim. Ben geniş ve farklı bir kapta hızlıca soğumasını sağladım. Hatta bunu 1 gün önceden hazırlayıp dolapta da bekletebilirsiniz.
- Muhallebi ile aynı anda şerbeti de yapabiliriz. Bunun için küçük bir tencereye 2 su bardağı toz şeker ve 1,5 su bardağı suyu koyalım. Altını açıp çırparak ısıtalım. Su kaynamadan şekeri eritmek çok önemli yoksa soğuduğunda şekerlenebilir.
- Şeker eriyip kaynamaya başlayınca içine 5-6 damla limon suyu sıkalım ve 3-4 dakika daha kaynatıp altını kapatıp soğumaya bırakalım.(Şerbetli yapmak istemezseniz şerbeti yapmayıp üzerine pudra şekeri serperek de yiyebilirsiniz.)
- Sıra geldi hepsini buluşturmaya. Bunun için öncelikle 250 gr tereyağını eritelim.
- 1 paket baklava yufkasını açalım. Yaklaşık 40-50 yaprak yufka çıkıyor.
- Yufka tepsinize biraz büyük gelirse kenarlarını kesebilirsiniz. Biraz küçük gelirse de her katta yufkayı bir kenara yaslayıp boşluğu da kapatabiliriz.
- Erimiş yağı fırça ile tepsinin tabanına sürüp yağlayalım. 2 adet yufkayı koyalım.
- Ardından 2-3 katta bir yağlayalım.
- Bu sırada fırını 190 derecede altlı üstlü çalıştıralım.
- Yufkaların yarısını kat koyup yağlayınca soğumuş muhallebiyi eşit bir şekilde ortasına yayalım.
- Kalan yufkaları da aynı şekilde kat kat koyup yağlayarak bitirelim.
- 8 veya 15 kare dilime keselim. Ne kadar büyük bir dilim istediğinize göre değişecektir.
- Fırında ortanın bir alt rafında iyice kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirelim.
- Fırından çıkartıp soğumuş şerbeti üzerinde gezdirelim ve çekmesi için en az 20 dakika bekletelim.
- Hem çıtır içi de yumuşacık laz böreği damak tatlandırmaya hazır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder