Tarihçesi 17.yüzyıla dayanan Harput Köftesi,Elazığ mutfağında hazırlanan yöresel yemeklerin baş tacı denilebilecek lezzette.Bu güzel yemeği mutlaka denemelisiniz..
Harput Köftesi Tarifi için Malzemeler ;
- Yarım kilo kıyma
- Yarım kilo bulgur
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı un
- 1 yumurta
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1,5 tatlı kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı tuz(kullanılan salçaların tuzluluk oranına dikkat ederek konrollür bir şekilde
- )
- Yarım demet maydanoz
- Su
Sos İçin;
- 3 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- Yarım çorba kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kara biber
- Kaynar su
Harput Köftesi Tarifi Yapılışı;
- Öncelikle bulgurumuzu 1 su bardağı kadar ılık su ile ıslatıyoruz. Kaynar olmamasına dikkat edelim.Yarım saat kadar bulgurumuzu dinlendirelim.
- Bulgurumuz dinlendikten sonra soğanımızı rendenin kalın tarafıyla rendeleyelim ve sarımsaklarımızı rendenin ince tarafıyla rendeleyip yarım kilo olan kıymamızla beraber bulgura ilave edelim.
- Salçamızı,pul biber,karabiber ve tuzumuzu da ilave edip iyice yoğuralım.
- Yoğurma işlemi sırasında elimizi arada sırada ıslatmamız gerekir. Çünkü daha kolay yoğurabilmemiz için ve daha çabuk kıvam alabilmesini önemli bir püf nokta.
- Yaklaşık 20 dakika boyunca yoğurduktan sonra maydanozlarımızı ince ince kıyıp köftemize ilave edelim ve maydanozlu bir şekilde de birkaç dakika yoğuralım.
- Yapışan bir kıvam alana kadar yoğuralım ve tam bir hamur kıvamı aldığı zaman Harput köftemiz şekil verilmeye hazır demektir.
- Harput Köftesini ufak misketler gibi olacak şekilde yuvarlayabilirsiniz.Veya elinizde küçük küçük çiğ köfteler sıkıyor gibi şekillendirebilirsiniz.Bence iki şekilde de çok güzel oluyor.Görselde görmüş olduğunuz gibi ikinci şekillendirme yöntemini tercih ettim.
- Şekillendirme sırasında elinizi ıslatırsanız daha kolay şekillendirebilirsiniz. Köftelerimizi şekillendirdikten sonra sosumuzu hazırlamaya geçebiliriz.
- Sosumuz için öncelikle tencereye sıvı yağımızı ve tereyağımızı alalım.Tereyağımız eridikten sonra salçalarımızı ilave edip kavuralım. Salçamızın kokusu çıktıktan sonra sarımsaklarımızı rendenin ufak tarafında rendeleyelim veya havanda döverek püre haline getirelim.
- Kekik,kimyon ve kara biberimizde ekleyelim.(baharat miktarı tamamen damak tadınıza göre değişebilir.)Daha sonra köftelerimizi ilave edelim.Üzerine yavaşça köftelerimizin üzerini iki parmak geçecek kadar kaynar suyumuzu koyup orta ateşte pişmeye bırakalım.
- Köftelerimizi kaynayıp sertleşince piştiğini anlayabiliriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder