Tatlı Tarifleri
Cheesecake
Post Page Advertisement [Top]
Harput Köftesi Tarifi (Bulgurlu Köfte)

Tarihçesi 17.yüzyıla dayanan Harput Köftesi,Elazığ mutfağında hazırlanan yöresel yemeklerin baş tacı denilebilecek lezzette.Bu güzel yemeği mutlaka denemelisiniz..

Harput Köftesi Tarifi için Malzemeler ;

  • Yarım kilo kıyma
  • Yarım kilo bulgur
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1,5 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz(kullanılan salçaların tuzluluk oranına dikkat ederek konrollür bir şekilde
  • )
  • Yarım demet maydanoz
  • Su

Sos İçin;

  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • Kaynar su

Harput Köftesi Tarifi Yapılışı;

  1. Öncelikle bulgurumuzu 1 su bardağı kadar ılık su ile ıslatıyoruz. Kaynar olmamasına dikkat edelim.Yarım saat kadar bulgurumuzu dinlendirelim.
  2. Bulgurumuz dinlendikten sonra soğanımızı rendenin kalın tarafıyla rendeleyelim ve sarımsaklarımızı rendenin ince tarafıyla rendeleyip yarım kilo olan kıymamızla beraber bulgura ilave edelim.
  3. Salçamızı,pul biber,karabiber ve tuzumuzu da ilave edip iyice yoğuralım.
  4. Yoğurma işlemi sırasında elimizi arada sırada ıslatmamız gerekir. Çünkü daha kolay yoğurabilmemiz için ve daha çabuk kıvam alabilmesini önemli bir püf nokta.
  5. Yaklaşık 20 dakika boyunca yoğurduktan sonra maydanozlarımızı ince ince kıyıp köftemize ilave edelim ve maydanozlu bir şekilde de birkaç dakika yoğuralım.
  6. Yapışan bir kıvam alana kadar yoğuralım ve tam bir hamur kıvamı aldığı zaman Harput köftemiz şekil verilmeye hazır demektir.
  7. Harput Köftesini ufak misketler gibi olacak şekilde yuvarlayabilirsiniz.Veya elinizde küçük küçük çiğ köfteler sıkıyor gibi şekillendirebilirsiniz.Bence iki şekilde de  çok güzel oluyor.Görselde görmüş olduğunuz gibi ikinci şekillendirme yöntemini tercih ettim.
  8. Şekillendirme sırasında elinizi ıslatırsanız daha kolay şekillendirebilirsiniz. Köftelerimizi şekillendirdikten sonra sosumuzu hazırlamaya geçebiliriz.
  9. Sosumuz için öncelikle tencereye sıvı yağımızı ve tereyağımızı alalım.Tereyağımız eridikten sonra salçalarımızı ilave edip kavuralım. Salçamızın kokusu çıktıktan sonra sarımsaklarımızı rendenin ufak tarafında rendeleyelim veya havanda döverek püre haline getirelim.
  10. Kekik,kimyon ve kara biberimizde ekleyelim.(baharat miktarı tamamen damak tadınıza göre değişebilir.)Daha sonra köftelerimizi ilave edelim.Üzerine yavaşça köftelerimizin üzerini iki parmak geçecek kadar kaynar suyumuzu koyup orta ateşte pişmeye bırakalım.
  11. Köftelerimizi kaynayıp sertleşince piştiğini anlayabiliriz.
Eğer köfteleri aynı gün tüketmeyecekseniz pişmemiş şekilde buzdolabında 1 gün muhafaza edebilirsiniz. Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]