Tatlı Tarifleri
Cheesecake
Post Page Advertisement [Top]
Kefir Nasıl Mayalanır,Faydaları nelerdir?

Kefir Nedir?

Kefir, içerisinde bulundurduğu yararlı bakterilerle pek çok derdimize deva olan bir süt ürünüdür.Sütün mayalanması ile elde edilen bu değerli içeceğimiz; kemik erimesi,kolesterol,hipertansiyon hatta kanser gibi pek çok hastalığı önlediği söylenmektedir.Kanıtlanmış yararlarından en önemlileri ise şöyle sıralanabilir: sindirime yardımcı olur,mutluluk hormonu salgılanmasını sağlar,depresyonu önler,bağışıklık sistemimizi güçlendirir.Ayrıca tam bir protein kaynağıdır.
Kefir Nasıl Mayalanır,Faydaları nelerdir?

Kefir Mayası Nedir?

Kefir mayası, genellikle nohut büyüklüğünde, sarı ve beyaz renklerde karnabahar görünümünde olan bir maya türüdür.Bu maya her çeşit süt ürününde (inek sütü,keçi sütü,koyun sütü vb.) kefir üretmek için kullanılabilir.Hatta bazı yörelerde süt yerine peynir altı suyu da kullanılmaktadır.Bizim önerimiz ise çiğ inek sütü kullanmanızdır.Ayrıca marketlerde satılan pastörize sütler beklediğiniz gibi bir sonuç vermeyebilir.
Kefir Nasıl Mayalanır,Faydaları nelerdir?

Kefir Nasıl Mayalanır?

Öncelikle kesinlikle metal kaşık, metal süzgeç kullanmamalıyız.Metal olan her şey mayadaki bakterileri öldürerek işe yaramaz hale getirir. Bu yüzden mayayı metal eşyalara temas ettirmekten kaçının.Önceden de belirttiğimiz gibi çiğ süt ya da cam şişedeki günlük sütlerden kullanabilirsiniz.

Kefir Mayalamak için Malzemeler;

  • Tahta Kaşık
  • Plastik Süzgeç
  • 1 Litre Çiğ veya Günlük Süt
  • Kefir mayamız (1 yemek kaşığını dolduracak kadar.)
  • 1 Litrelik Cam Kavanoz

Hazırlanışı;

  1. 1 Litre sütü tencerede kaynatalım.
  2. Kaynadıktan sonra ılık hale gelene kadar bekletip üzerindeki kaymağını alalım.(Serçe parmağınızla sıcaklığı kontrol edebilirsiniz.)
  3. Sütü cam kavanoza alalım. (Kavanozu ağzına kadar doldurmamanızı tavsiye ederiz.Mayalanma sürecinde dışarıya taşabilir.)
  4. Kavanoza maya tanelerimizi ilave edip ardından tahta kaşık ile yavaşça karıştıralım.
  5. Kavanozun üstüne kapağını koyalım ancak tam kapatmayalım. (Kapağı kapatırsanız oksijen alamadığı için mayalama gerçekleşmeyecektir.)
  6. Ardından kavanozun her yerini büyük bir bezle sarın.Ve karanlık bir yerde tam 24 saat bekletin.(Beklettiğiniz yerin oda sıcaklığında olması önemlidir.)
  7. 1 gün beklettiğimiz kefiri plastik süzgeçten geçirip içindeki maya tanelerini alalım.(Maya tanelerini artık kullanmayacaksanız su dolu bir kaba koyarak buzdolabında yaklaşık 3 ay muhafaza edebilirsiniz.)
  8. Artık her derde deva içeceğimiz hazır.Buzdolabında 3 güne kadar saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun...

Ufak Hatırlatmalar;

  • Mayanızı temiz içme suyu içerisinde muhafaza edin.
  • Eğer katı bir kıvam elde ettiyseniz, kefirin içine süt ya da su ilave ederek istediğiniz kıvama getirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]